T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ESENYURT - ESENYURT ERDOĞANLAR İLKOKULU

Psikolojik Sağlamlık

 

22,23,25,26.03.2021 tarihinde okul psikolojik danışmanlarımız Habip YAĞCI, Sibel TOKAT, Büşra TAŞDEMİR tarafından "Psikolojik Sağlamlık" eğitimi verilmiştir.

Zorlu yaşam olaylarında bireyin ayakta durabilme gücü olarak tanımlanan psikolojik sağlamlık kavramı, son yıllarda araştırmacıların büyük ilgisini çekmiştir. Psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişiler; zorlu yaşam olayının getirdiği davranış, duygu değişimine uyum sağlama gücü yüksek kişilerdir. Başka bir özellikleri de zorlu yaşam olayının kişisel gelişimlerinde yarattığı katkıdır. Bu iki özelikten yola çıkarak araştırmacılar, bu kavramı zorlu yaşam olayları karşısında uyum sağlama ve gelişmeye yatkınlık olarak tanımlamışlardır. Bireyin psikolojik sağlamlığını değerlendirmek için iki bileşenin olması gerekir. Birincisi; ciddi bir tehdit ya da risk durumunun olmasıdır. İkincisi ise risk ya da travmatik durum karşısında gösterilen uyumun etkisidir. Burada öğrencilerle çalışmalarınıza yön verecek olan önemli soru şu olmalıdır: "Bu riskli yaşam olayını, çocuk ve gençlerin psikolojik sağlamlığını güçlendirmek için bir avantaja dönüştürebilir miyiz?" Bu sorunun cevabını verirken bir yandan da "Psikolojik sağlamlık bireyin doğuştan getirdiği bir özellik midir? Psikolojik sağlamlık öğretilebilir, geliştirilebilir mi?" sorularının cevabını bilmek gerekir.

Zorlu yaşam olaylarına gösterilen uyum tepkileri, kişiler arasında farklılık göstermektedir. Bazı kişiler bunlarla kolay baş edemezken bazı kişiler güçlenerek ayağa kalkmaktadır. Doğuştan yatkınlık olarak nitelendirilen psikolojik sağlamlık yeterlilikleri çocuk ve gence edindirilen yeni becerilerle geliştirilebilir. Stres yaratan durum karşısında bireyin sağlamlığını arttıran koruyucu faktörler incelenerek kazandırılması gereken beceriler belirlenebilir. Koruyucu faktörler; bireyin kişilik özelliklerinden, aile yapısı ve işlevlerinden, kişinin yakın sosyal çevresinden kaynaklı olmak üzere üç kategoriye ayrılır. Kişilik özellikleri: Psikolojik sağlamlığı yüksek kişiler üzerinde yapılan araştırmalar stres yaratan duruma uyum sağlama ile olumlu benlik algısı, yüksek özgüven, özsaygı, iyimser bakış açısı, umut ve problem çözme becerileriyle güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aile yapısı ve işlevlerinden kaynaklı faktörler: Anne- baba arasında yakın ve sıcak ilişki, olumlu anne baba tutumları, aile içinde iş birliği ve çekirdek aile dışındaki geniş aile ile ilişkilerin güçlü olması çocuk ve gencin stres yaratan duruma uyumunu kolaylaştırmaktır. Sosyal çevreden kaynaklı koruyucu faktörler: Arkadaşlık ilişkileri, kendini bir gruba dâhil hissetme, öğretmenlerle ilişkilerin güçlü olması gibi faktörlerdir. Korona salgını sırasında gençlerin farklı duyarlılık tepkileri gösterdikleri görülmüştür. Bazı gençler kalabalık ortamlarda bir araya gelerek yaşlılarda ölümcül sonuçlara neden olan bu hastalığı ve yaşlılara etkisini pek umursamadıklarını gösterirken bazı gençler de oturdukları apartmanların girişlerine yardım için iletişim bilgilerini asmışlardır. Dayanışma vurgusu yapan DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü)Başkanı "Uluslararası dayanışma, sağlık çalışanları arası dayanışma, hepimiz arasındaki dayanışma, COVİD-19 salgınını durdurmanın tek yolu bu." ifadesini kullanmıştır. Sosyal medya, ana akım medya, yerel medya, reklam kampanyalarında kelebek etkisi, toplumsal dayanışma ve birliktelik vurgusu fazlasıyla yapılmıştır. Bu vurgu kişilerin psikolojik sağlamlığını arttıracak çevresel faktörlerin dile getirilmesi açısından önemlidir

31-03-202129-03-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2021 - Güncelleme: 31.03.2021 11:48 - Görüntülenme: 232
  Beğen | 0  kişi beğendi